Vackra vinterdagar och skogspromenader

 
Jag ägnade hela min lediga dag åt att vistas utomhus. Det kändes som en evighet sedan jag sist halvsprang upp för ett kalhygge med snö upp till knäna. Den kyliga luften brände i halsen och i slutet av dagen kom jag hem full av energi. Helt fulladdad med hjälp av solens strålar och alla vackra vyer. Som alltid blir mina promenader sporadiska och likt en upptäcktsfärd har jag inte någon aning om var jag befinner mig eller vart jag är på väg. Under dagens gång filmade jag lite och i slutändan formades allt till en vlogg, om än en något tafatt sådan. Jag är inte van att prata för mig själv och ännu mindre att tala till en kamera. För det mesta präglades filmsnuttarna av djupa inandningar till följd av mina älgsprång i djupsnön. I vilket fall som helst har jag nu en färdig vlogg som väntar på att laddas upp och sedan kommer jag att publicera den.
 
 
Årets värsta månad når snart sitt slut och det märks redan. Numera känner jag mig inte lika obotligt trött och uppgiven, så som jag alltid gör i början av november. Istället glädjer jag mig åt de få soltimmar vi har och är sådär lyriskt lycklig över vårt vackra vinterland. Just denna dag vistades jag i skogarna mellan Auktsjaur och Moskosel, jag vandrade längs skoterspåren som plogat sig fram i skogslanskapet. Här och var passerade jag små sommarstugor som lämnats till sin vinterdvala. Det var så otroligt mysigt. På sina ställen sjönk temperaturen till 15 minusgrader och jag påmindes bittert om faktumet att jag hade glömt handskarna hemma.
 
Himlen vittnade om att kvällens solnedgång skulle bli magisk så jag valde att stanna kvar längre ute i skogen än vad jag från början hade tänkt. Jag började istället gå upp för ett kalhygge för att få en bättre utsikt över solnedgången. Gammalt ris låg kvar över hygget och jag fastnade efter vartannat steg jag tog. En bit upp stannade jag och satte mig på en trädstam. Syftet med det var egentligen inte att fotografera, utan snarare bara att hinna fånga de sista strålarna innan solen begav sig. Jag filmade en kort sekvens från detta kalhygge som ni kommer att få se på videon, trots att det i filmformat inte alls är lika vackert som i verkligheten.
 
 
Helgen som var jobbade jag och missade därför årets mysigaste marknad - julmarknaden i Storforsen. Häst och släde, renar, kåtor, tomtar och hantverk. Ljusslingan som virar sig mellan träden och visar vägen för alla besökare. Det är så obeskrivligt vackert och jag är så ledsen över att jag missade det i år. HÄR kan ni som aldrig varit till Storforsens julmarknad se en liten film om hur det ser ut där. Hur som haver har jag i alla fall Jokkmokks marknad att längta till, och den ska jag vara på! Förra året missade jag samedansen med Micke men nästa år ska den minsann bli av. Nu till helgen blir det dock mest troligt slalom igen, det är säkert mycket bättre nu när nysnön dominerar i backarna. Än så länge har vi dock hela veckan framför oss, så vi får se hur det slutar. Ha det så fint nu hörni så ska jag försöka lägga upp vloggen senare ikväll.

En dag med renarna

Hej! Jag är just hemkommen från en ledig dag ute i skogen. Mina kinder är väderbitna och jag tror att jag ännu inte återfått full känsel i fingrarna. Klok som jag är har jag en förmåga att glömma vantarna, mest hela tiden. Jag har för ovanlighetens skull filmat lite idag också, tänkte försöka bli något bättre på sådant då jag själv tycker väldigt mycket om just filmer - som komplement till bilderna förstås. Jag vet inte om vlogga kommer bli något för mig men det vore roligt att ge det ett försök i alla fall. I väntan på denna film så har jag klippt ihop en annan, från den där renskiljningen vi var på i oktober tidigare i år. Samtliga filmer är ganska slarviga, jag lyckades skrapa ihop några minuter baserat på ett par "snapchat"-filmer. Jag tänkte inte på att dessa skulle visas just då och därför ligger det inte direkt någon vidare tanke bakom komposition och dylikt, men de duger väl ändå, kanske.
 
Här är den i alla fall, det blir ju i vanlig ordning allra bäst om man ställer in den på 1080p.
 
 
 
Nu ska jag snart hämta upp Micke och sedan ska vi åka till Piteå och äta middag, därefter ska jag eventuellt försöka klippa ihop dagens film och redigera lite bilder.

Helgen som varit

 
I lördags var tanken att vi skulle åka och titta på en ny bil åt Micke i Luleå, men då återförsäljaren ombokade bestämde vi oss för att göra detsamma och åka till Jokkmokk istället. Vi åt middag hos Mickes föräldrar och hade en jättetrevlig kväll! Det diskuterades var vi skulle vara på julafton och det verkar som att vi har bestämt oss för att spendera förmiddagen i Jokkmokk och sedan bege oss hemåt igen för att fira resterade del av dagen med min familj. Jag har lite halvt önskat mig ett knivbälte i julklapp, just för att slippa dras med alla knivarna i byxfickorna. Svärfar konstaterade att det var förbjudet att inhandla ett på Stoorstålka och har sedan dess knopat på i sin verkstad, så jag börjar misstänka att jag kanske får ett sådant ändå haha. Det är ju inte helt tokigt att ha en svärfar som är riktigt duktig på duodji.
 
Under färden från Jokkmokk, genom Arvidsjaur, och hem så samlade jag på mig ett flertal bilder. Jag ska försöka visa er dem lite senare, men nu hade jag tänkt göra något vettigt av min lediga dag. Kanske hinner jag ut och fotografera en sväng innan jag börjar koka ännu en älgköttsoppa, vi får se.