Den andra jaktveckan

 
I skrivande stund ligger jag på kökssoffan i Raivoberg och stirrar upp på den nu för tiden ganska häpnadsväckande älgkronan på väggen ovanför. Tjugotvå taggar. Tänk att sitta i skogen och se när den tjuren visar sig. Gåshud alltså. Nu för tiden är det ganska ovanligt med denna storlek på kronorna, med undantag för kanske Sarektjurarna. Tyvärr. Man får ständigt höra på gammelfolkets berättelser om hur det fanns otaliga mängder tjugoplussare förr i tiden. Kanske återupprättas det en hälsosam förvaltning av älgstammen snart, så vi får återse dessa majestätiska tjurar.
 
Morgonens jaktmöte resulterade i val av hundförare och pass. Det blåser helt obönhörligt mycket just nu. Så pass att man inte kunde höra ett enda fågelkvitter i skogen, bara dånet från alla tallkronor som viker sig för vinden. Hunden gick på en älg, det bar iväg och älgen passerade i blinda vinkeln mellan två passkyttar. Där vek hunden av. På vägen nedanför fick vi sedan syn på väldigt färska björnspår. I ett tappert försök ringde vi efter en björnhund men det visade sig att den var upptagen på annat håll. Spillning samlade vi in och skickade till Länsstyrelsen i alla fall. Förhoppningsvis får vi tillfälle att jaga björn i veckan.
 
Jag har precis klivit på min andra jaktvecka. Löshundsjakt är så himla mycket roligare än vakjakt. Trots att det blåser så är det helt molnfritt ute och solen dominerar, höstens färger sprakar i skogarna. Jag älskar detta så otroligt mycket. Ångrar inte för en sekund att jag prioriterar bort semester under sommaren, hösten är hundra gånger bättre. Den kyliga morgonluften, frosten på tallplantorna och doften av nykokt kaffe över elden. Att avnjuta en bit torkat renkött framför elden på morgonpasset. Det är helt fantastiskt. Nu har vi tagit en lunchpaus. Innan eftermiddagsjakten drar igång hinner vi kanske med lite fågeljakt också. Hoppas det, fastän tröttheten verkar segra över mig här på kökssoffan. En PN först kanske.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: