Höstens början

 
Det har gått snart tre veckor sedan vi lämnade fjällvärlden. Sedan dess har jag mestadels bara jobbat och det har redan hunnit bli augusti. Det är skönt att sommaren är förbi. Nu kommer den bästa tiden på året, när naturens skatter ska samlas ihop inför vinterndvalan. Från augusti fram till november avlöser sysslorna varandra.
 
I flera hundra år har vi i norr haft en tradition av att hamstra inför den hårda, kalla vintern. Augusti inleds med rödingfiske i Tjaktjajávrre och frysen fylls med fisk, därefter plockas snåttren (eller hjorton som de heter på icke-norrländska) tätt följt av blåbär och slutligen lingon. I slutet av månaden drar jakten på skogsfågel igång och är det ett bra år så åker det ner en, två eller tre tjädrar i frysboxen. Någon vecka senare drar årets höjdpunkt igång; den heliga älgjakten. Den pågår fram till i november om man inte skjuter fullt samma månad. Samtidigt påbörjas sarvslakten uppåt fjälls och i år räcker det nog med en sarv för oss Slakten innebär också en ganska omständig process. Jag har tidigare nämnt inlandsfolkets matvanor, tankesättet att man tar tillvara på allt när man slaktar. I den mån det går. Det innebär alltså att vi tar tillvara på allt från blodet till klövarna på djuret. Många gånger sitter man och styckar, putsar och förpackar ända inpå småtimmarna. Vissa delar av köttet ska rökas och torkas, andra delar ska kokas i flera timmar. Mycket ska malas ner och det som blir kvar slängs bara ner i frysen direkt. Men denna utdragna process innebär dock också att vi har mat för hela det kommande året. Jag kan nog inte ens minnas sist jag köpte kött på affären (förutom bacon) och det i sig är ju en lyx och värt allt jobb som ligger bakom.
 
 
Jag längtar efter nätterna i jaktkojan och att få smyga runt i en nyvaken skog med bössan hängandes över axeln. Jag längtar efter att få se glittrande dagg i gräset i morgonsolen, att få se åkrarna inbäddade i tjock dimma. Hösten är svårslagen, på så många olika sätt. Nu räknar jag ner dagarna tills älgjakten drar igång. Tre veckor kvar. ♥