Jokkmokks marknad

I brist på systemkamerabilder får ni en något suddig mobilbild från renracet.
 
Vi drog till Jokkmokk på lördagsmorgonen för att gå på marknaden. Det hade varit ett rätt så bra håll i gång på fredagskvällen eftersom att alla låg och sov när vi anlände, haha. Vi satt en stund hemma hos svärföräldrarna innan vi begav oss ut på marknaden. Någonstans i vimlet missade vi ståndet där de säljer renkött, jag som hade velat köpa med mig ett par kilo renhjärta hem för att koka. Nåja, vi får invänta höstens sarvslakt så får vi ta hem egna hjärtan.
 
Vi drog oss ut ur vimlet och ner mot Talvatissjön, där träffade vi på några bekanta som skulle tävla med sina härkar i renracet. Vi stannade till en stund och Nikko fick på behörigt avstånd se en ren för första gången. I början drog han av ett lågmält morrande men det gick snabbt över, därefter kunde han knappast vara mer obrydd. Jag satt med Nikko på marken när en utav härkarna började bråka då grimman skulle på, han stegrade och sparkade vilt omkring sig och for nästan in i oss, men där satt Nikko och tittade lugnt på fastän härken bara var någon meter ifrån honom. Jag log för mig själv och tänkte att detta kommer bli så himla, himla bra. ♥ När vi kom tillbaka till svärisarna träffade vi siessa Eva och Inga-Lajla som kommit hela vägen från Kautokeino. De fick träffa det nya förvärvet också. Nästa gång de träffas lär ju bli först i sommar, i Árasluokta, och då kommer han ju ha vuxit en del.
 
En liten del av mig hade så gärna velat vara där hela marknaden, från onsdag till lördag. Jag missade Áras framträdande som jag så gärna ville se. Men man får ju offra lite när man skaffar smått, hehe. Det kommer ju fler år såklart, marknaden försvinner nog inte de närmsta hundra åren i alla fall.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: