Ådåjakmánno

 
God morgon! Plusgraderna har dragit in över länet och blåsten likaså. Idag är jag ledig och planerade således att bestiga Petberget, men det är glashalt på vägarna och blåser fortfarande relativt mycket så jag tror att jag hoppar över den expeditionen. Vad hände med dig, januari? Ikväll far vi till Luleå för att hämta mina nya turskidor, det blev så trots allt, haha. Numera äger jag fyra par skidor för olika ändamål; ett par carvingskidor, ett par allmountain-skidor, ett par turskidor och ett par längdskidor. Nu fattas bara ett par nya pjäxor med lägre flex och gåläge, sedan är jag rustad för resten av mitt liv tror jag. Om två helger far vi upp till fjälls igen och om vädret tillåter ska jag testa turskidorna då. De ska dessutom få följa med till Hemavan i mars. Micke ska kolla på en ny bil och om kemin stämmer så kommer familjen utökas med en ny fyrhjulsdriven kompis, tacka gudarna för det. Jag tänker inte försöka ta mig fram till en renskiljning på oplogad väg med en framhjulsdriven bil en. gång. till. Har haft hjärtat i halsgropen allt för många gånger denna vinter.
 
I tisdags gjorde jag några ärenden i stan och passade på att pyssla till det lite här hemma. Jag köpte hem en bok och klippte ur en sida ur den som fick pryda dörren till vår toalett här hemma. Jag tyckte den var så himla härlig, haha. Boken heter "Hojna, hajna, hejna. Parlöör, pitemål för svenskar".
 
 
Pitemål är den dialekt som talas i Pite älvdal, det vill säga Piteå, Älvsbyn, Arvidsjaur och Arjeplog. Bondskan, som den också kallas, kan dock skilja sig åt mellan byarna. I Arvidsjaur finns det nämligen tydliga influenser av Skelleftemål, därför uttalas ord som "björn", "gör" och "hör" med ett ytligt västerbottniskt "ö" medan man i Älvsbyn och Piteå uttalar det med ett djupare "ö". Jag tycker det är så roligt med dialekter, speciellt när jag själv är uppvuxen med pijtmål. Det sägs att dialekten är rätt så smittsam och det börjar även märkas att Micke har bott i byn nu ett tag, de rullande L:en och ett fåtal av de bondska orden har börjat smyga sig in i hans vardagstal haha.
 
Nåja, nu ska jag koka ännu en panna kaffe och hoppas på att vädret reder upp sig någorlunda tills dess att vi styr mot Luleå i eftermiddag.

Så vackra bilder!

Svar: Tack så jättemycket! :)
frilindgren.blogg.se

2017-01-19 | 12:10:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: