I väntan på bättre tider

 
Precis som väntat - och efterlängtat - kom januari med sträng kyla och snö. Vanligtvis brukar kylan stanna i ungefär en till två veckor, i slutet av januari till början av februari. Denna gång fick vi i alla fall ett smakprov på rysskylan, som kallast hade vi -36 grader i byn. För två år sedan var det -42,2 som kallast. Vi kanske får en till släng av kylan senare i januari, det återstår att se. Den mer trista nyheten är att min hårddisk har kraschat och 30.000 bilder har försvunnit. Alltså alla bilder jag har fotat sedan tre år tillbaka. Jag ska skicka in den och se om det är värt att försöka rädda den - om det ens går. Men ja, det är väl sådant som händer. Men lite galet är det ändå, det känns så overkligt att allt bara kan försvinna sådär snabbt. 
 
Vardagen fortsätter i alla fall och jag börjar längta allt mer till vårvintern. Det är den tiden på året som jag är utomhus allra mest, oftast i strålande solsken bland vitklädda fjälltoppar. Kör skoter, åker slalom eller längdskidor, drar med hund och så vidare. För tillfället är vardagen fängslad i rutiner, jag som avskyr sådant. Jag klarar inte av att varje dag ser exakt likadan ut, vecka ut och vecka in. Turligt nog har jag en förstående sambo som hakar på mina spontanidéer när det kliar som mest i kroppen. Som att he sig ut på skidorna trots att det är svinkallt och skitmörkt ute. Imorgon har jag lite vagt planerat att hoppa över middagen bara för att kunna åka lite slalom innan backen stänger. Det vore så himla skönt att komma ut lite innan man går och lägger sig igen för att återigen vakna, äta och jobba ännu en dag. Jag härdar bara ut tills mina soliga fjälldagar är här igen.

Förra året, då jag fortfarande bodde i Alaska, så blev det inte riktigt så kallt som vanligt, bara runt -20 till -35 som kallast. Tidigare år har vi haft ned emot -50 då det varit som kallast, men oftast är det runt -40 det lägger sig ett par veckor. Men vackert är det dock!

Min externa hårddisk gick också sönder för ett år sedan, men har inte lämnat in den på lagning än, det kostar så mycket pengar. Jag vet heller inte om jag ens kan få tillbaka de bilder jag förlorade. Som tur var så hade jag nästan allt sparat på en annan hårddisk, allt utom 3 månader kanske. Efter det skaffade jag en tjänst som heter Crashplan, det kostar lite men backar hela tiden upp allt på datorn, och man kan även backa up externa hårrdiskar. Sedan har jag även en extern hårddisk som jag använder till att backa upp datorn med. Att ha en backup på en backup, eller backup på externa är ett måste, annars är det inte riktigt någon backup, som även jag fick lära mig den hårda vägen. Hoppas det går vägen för dig att få tillbaka dina bilder, håller tummarna!

Svar: Ja det brukar ju bli rätt kallt där uppe! Men som du säger, det är då det är som allra vackrast också. Jo, framöver kommer jag att dubbellagra allt, både online och på externa hårddiskar. Tack! Och jag hoppas också på det, det vore ju helt fantastiskt! :D
frilindgren.blogg.se

2017-01-10 | 04:22:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: