Det var den helgen det

Det mest hektiska helgen på länge är nu passé. I fredags for jag till Luleå för att klippa mig hos min barndomsbästis Lina som jag inte träffat på över ett år ♥, därefter packade vi ihop allt i bilen och for till Jåhkåmåhkke för att gå på 70-årskalas. Vid tolvslaget började vi dra oss tillbaka hem till svärföräldrarna för att sova, då vi skulle upp tidigt morgonen därpå.
 
 
På lördagen anlände vi till Arvidsjaur, precis i tid. Niila och Ida var i full färd med att slänga in ungarna i koltarna och sedan var det dop-dags. Efteråt bjöds det på mat och fika i Bergnäs. Där fick vi reda på att det minsann var Sáme girkkobiejve inne i Arvidsjaur, hur vi nu lyckats missa det under helgens gång. Där stannade vi till en stund och träffade på Eva och Inga-Lajla som jag inte sett sedan vintermarknaden. Vi åt middag och sedan gick vi på gudstjänst där en nervös Inga-Lajla skulle läsa en vers högt på lulesamiska inför hela församlingen. Det gick bra, hon var så himla duktig! ♥ Sedan satt vi där och lyssnade på prästens tal om att Gud är fjället, älven och dalen. Att samer måste hålla ihop och vara starka tillsammans. Jag som annars inte är särskilt förtjust i gudstjänster blev nästan frälst, haha. Vi sjöng samiska psalmer tillsammans, på alla de samiska språken. Så gott det gick i alla fall, sydsamiskan är ju rena egyptiskan. Obegripligt och svåruttalat haha.
 
Speciellt en psalm fastnade lite extra hos mig, på nordsamiska;
 
Mu álttár várrin báitá, Iđitčuovggas dat gollin roađđa. Mu girku lea nana soahki, mas lea váimmustan ruohtas ja coakci. Mu osku, lea šealgi johka, mii šávva mu váimmu čađa. Mu vuelie guoddá mu vuoiŋŋa, ráhkkisvuohđain albmái loktana, ja mu vuelie attán dutnje don gii ráhkisvuođain sivnidat. 
Mitt allt är fjället som skiner, glöder gyllene i morgontimmen. Min kyrka är stark som en fjällbjörk, i mitt hjärta är rötterna fästa. Min tro, som älven den glittrar, brusar mäktigt genom mitt hjärta. Min sång den bär min själ, mot himlen den lyfter sig, och min sång är till dig du som skapar allt med kärlek. 
 
 
Ungdomarna från ungdomslägret som anordnat hela kvällen, skrivit egna dikter och delat ut nattvarden. Superduktiga, verkligen. Finast av alla var såklart Inga-Lajla, fjärde från vänster, opartisk som man är hehe. Tack och gijtto för helgen alla inblandade! ♥♥♥


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: