Vildmarksutbildning

Vi for ner till Sandviken för lite vildmarksutbildning, måndag till onsdag. Det blev extra tydligt vilken stor skillnad det är mellan friluftsfolket i södra och norra Sverige, vad som är baskunskap kan vara väldigt olikt beroende på vilken typ av friluftsliv du ägnar dig åt och vilka material du har att tillgå. Väldigt lärorika dagar! Norrlänningarna stod för kunskap kring hur man bäst sover i lavvu, att bädda med videsnår och renskinn upp till fjälls. Sörlänningarna visade sig vara bäst bevandrade i fiske. Det var superkul att dela kunskap med varandra, själv är man ganska snäv. Bäst kunskap har jag om fjällmiljö och norrlandsskog, men vilka naturskatter som finns i södra Sverige har jag ingen koll på. Väldigt kul var det! Miljön runt omrking var så himla idyllisk, speciellt för mig som har en förkärlek till gamla röda byggnader i försvinnande vackra omgivningar.
 
Vi fick träffa diverse olika levenratörer. Drytech (REAL Turmat) kom med prover på nya smaker, samt deras bars och torrkött. Supergott! Jag som aldrig ätit torrkött av nöt tidigare fick mig en ny upplevelse. Lite lustig smak när jag bara ätit ren och älg tidigare, men gott ändå. Helsport visade upp sina tält, blir gång på gång imponerad. De gör riktigt fina tält och de är framför allt ruskigt prisvärda. Exped och deras fantastiska(!) liggunderlag, äger själv två stycken och är otroligt nöjd. Moxter (Meindl) visade upp kängsortimentet och introducerade en ny känga. Haglöfs kom med nya ryggsäckar. Åh älskar detta, prylgalen som man är! Det är helt fantastiskt vilka grejer det finns och vilka otroliga lösningar de kommit på till många av vardagsproblemen man har när man är ute på tur.
 
Efter två nätter i lavvu/Moskoselkåta/Tentipitält (kärt barn har många namn) fick jag mersmak. Jag som längtat efter tältsäsongen i flera månader nu. Vi eldade i kamin och somnade till ljudet av regn mot tältduken. Känslan att krypa ner i sovsäcken efter en hel dag utomhus är oslagbar. Att vakna med iskall näsa och renhår i munnen är bara en del av charmen. Det enda tråkiga var väl att alla skinn är från jobbet, vilket är uteslutande skinn från vaja. Dvs, små. Man rymdes knappt på dem. Annars var det finfint. Sover så himla bra utomhus.
 
Nu är jag äntligen hemma hos mina pojkar igen, vilket också är riktigt skönt. Idag är det femton grader varmt och riktigt vårigt ute. Jag och Nikko cyklade en sväng på morgonen och solen brände i ansiktet. Det ska tydligen spöregna ordentligt ikväll och jag har planer på att vara ute hela kvällen, haha. Jag är en sådan som älskar regn, det har jag alltid gjort. Jag älskar att bli blöt i håret och att känna doften av den friska skogsluften. Med rätt kläder så kan jag vara ute hur länge som helst. Så det är våra planer för idag. Till helgen åker vi kanske upp till fjälls, beroende på snöläget, vi får se. Nu ska jag koka lite kaffe och förbereda middagen, det blir en enkel sådan då jag fortfarande är lite sliten efter intensivutbildningen. Suovas på gáhkku. Funkar varje gång. ♥

Sån fantastisk upplevelse att få leva i naturen. Älskar själv att tälta :)

Svar: Ja, verkligen! Tältning är ju så mysigt. Verkligen ett bra sätt att komma nära naturen. :)
frilindgren.blogg.se

2017-05-18 | 15:07:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: