Årets första topptur

 
Andra dagen på det nya året. Medan övriga delar av befolkningen har börjat om att jobba igen så har jag fortfarande två dagar kvar innan allvaret börjar för mig. För att ta tillvara på dessa dagar, och för att börja året på bästa sätt, bestämde jag mig för att gå en kortare topptur. Jag slängde således in både skidor och hund i bilen och for iväg till Arvidsjaur för att bestiga Vittjåkk. Backen var stängd och det var nästan helt folktomt. Nysnön låg orörd. Det var nästan lite väl mycket puder för att stigningen skulle vara enkel, men bara desto roligare utförsåkning då!
 
 
Varje gång jag går uppför så slås jag av hur jobbigt det är, haha. Jag har prioriterat säker och stabil bindning (och skida) framför lättviktsalternativen vilket innebär att det såklart blir jävulskt mycket jobbigare på vägen upp. Utöver det var ryggsäcken jag hade med mig packad med kamerautrustning, extra mellanlager och en liter vatten. Allt som allt åtminstone fem kilo extra att bära runt på. Blöt i svett och något snöblind närmade vi oss toppen. Efter en hel del bänglande med stighudarna så kunde jag till slut vända om och börja åka nerför. Jag navigerade först i blindo då det var snödimma på toppen och det gick knappt att urskilja marken från horisonten.
 
 
Några turister var ute och körde skoter längst med leden nere i dalen. De hade sina hundar lösa, springandes efter. Fastän jag litar på Nikko fullt ut så vet jag ju aldrig hur andras hundar kommer att bete sig, därför valde jag att ha honom kopplad även i utförsåkningen. Tyvärr förstörde ju detta lite av åkningen i och med att han inte orkar hålla samma tempo som jag åker skidor. Vanligtvis släpper jag honom uppe på toppen så får han tar sig ner för egen maskin, i sitt eget tempo. Nu var jag tvungen att bromsa och hålla avståndet från turisterna som körde fram och tillbaka ganska precis där jag hade tänkt åka ut. Nåja, det gick ju bra ändå! Han var duktig och fastän han ville fram och hälsa på hundarna så höll han sig i mitt bakspår hela tiden. Upp och ner tog det nog bara strax över en timme, men det var kul att få känna på off pisten såhär tidigt på säsongen. Den är riktigt fin nu! Dagens tur kittlade skidnerven ordentligt och jag längtar så mycket efter vårens skidsemestrar.
 


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: