Sista dragturen

 
 
Första helgen i maj tillbringades i Njavve. Vi drog med oss Jonte och Linnea upp, tillsammans med åtta hundar. Fyra hundar sov på stake-out ute i skogen och fyra hundar sov inomhus med oss. Det blev visserligen livat emellanåt (är ju ändå huskies vi pratar om, det ska ylas en del) men så himla mysigt vi hade det! Vi grillade till middag, tog hundarna ut på små dragturer längs med skogsvägarna och slappnade sedan av med ett glas vin eller två. Där en stund kom Johan förbi med sina två hundar så helt plötsligt hade vi tio hundar samlade på gården, haha. Det är en fröjd att se hundar springa runt i flock sådär. Naturligt samspel och flockmentaliteten. Det är fint på något sätt. Vi släppte dem även i hagen där vi har renskiljningar om vintern (Bájkasj) så att även de rymningsbenägna hundarna fick springa av sig.
 
 
Sista dagen bjöds det på riktigt finväder och det kändes som att vårvintern tog sitt sista farväl. Nere på sjön hade vaken öppnat sig åt båda hållen och en stor fåra med porlande vatten sökte sig fram. Temperaturen steg till närmare tolv plusgrader och det blev på tok för varmt för att springa längs med vägarna. Istället drog vi ner fyrhjulingen till isen och körde en sväng på den lilla skare som fanns kvar. Det tinade friskt under tiden vi var där, bara på två dagar hade den halvt snöklädda skogen blivit helt bar. Isen var ömsom hård vid skuggorna och ömsom mjuk och full av ovanevattne (kan ej den svenska översättningen haha). Vi kämpade oss igenom och det blev någon kilometer ändå. Isen kylde hundarna och gav dem möjlighet att äta snö under tiden. Men det var sannerligen den sista långturen för i år, det törs jag lova. Nu går hundarna ner i sommartempo. Jag längtar redan till nästa vinter när vi far upp på Gábllá med varsitt fyrspann. Vinterturerna inför nästa år är redan planerade och det ska bli så himla kul!
 
 
Nikko har sedan dess åkt på en rejäl stukning i bakbenet så det blev ett ofrivilligt tvärstopp i träningen. Att gå från att dra i spann ett par gånger per vecka, varvat med att cykla och springa, till "väldigt korta promenader och strikt vila" är ett rent helvete för en arbetande husky. Han stöttar inte alls på det benet och har inte gjort det nu på flera dagar. Han visar gott mod till trots och tar sig fram utan större förhinder med tre ben, men det gör lite ont i hjärtat att se honom såhär. Det är några veckor bort innan han är helt återställd. Ändå är det rätt skönt att det hände såhär i slutet av dragsäsongen och inte mitt i den, på så sätt går vi ju inte miste om så mycket. Han är dock på bättringsvägen som tur är.
 
Den senaste veckan har varit helt galen. Som jag sagt förut har vi ju egentligen inte någon långdragen vår här i Norrbotten. Det går från snöfri mark till sommar på en vecka, ungefär. Det har varit mellan tjugo och tjugofem grader varmt här på sistone och nu skiftar gröna nyanser i träden överallt. Skönt, ändå. Inte för att jag är så pigg på värme men så himla gött med barmark alltså! Älskar det. Ser fram emot de eviga sommarnätterna upp till fjälls, att fiska röding i midnattssol och att få springa över snöfria vidder. ♥

Vårkänslor

 
Trots att stora drivor ännu dominerar de flesta öppna ytorna så är det tydligt att våren är på väg. Bara de senaste dagarna har snötäcket sjunkit med två decimeter. Så himla skönt! Jag har suttit och drömt om barmarkssäsongen i flera dagar nu. Mestadels hösten, faktiskt. Min favoritårstid. Jag har bestämt mig för att unna mig en ny bössa till denna säsong och håller för nuvarande på att skriva om mina befintliga bössor till rätt adress, men så småningom skickar jag in licensen för den nya. Längtan kommer knappast bli lätthanterligare när jag väl får den i hand, haha. Jag har redan tagit ut sexton dagars ledighet i september och planerar i vanlig ordning att bo i skogen på heltid då.
 
Det har även regnat för första gången i år. Åh, jag som älskar regn. Har alltid gjort det. Ända sedan barnsben. Jag vet inte riktigt vad det är, annat än det givna så som att luften blir så frisk. Men det ligger så mycket sentimentalt i regnet för mig. Jag mår så bra när det regnar. Älskar att vara ute då. Bli blöt i håret och dra in den kvava luften i lungorna. Än så länge har jag inte mött någon som tycker om regn så mycket som jag gör. Det kanske jag aldrig kommer att göra. Att vandra i skogen i regn är lika njutfullt som i strålande solsken, tycker jag. Nästan snäppet bättre.
 
 
De senaste dagarna har jag jobbat i Luleå. Där jobbar jag i tre veckor till innan jag övergår till att plantera skog. Familjen är ju skogsbrukare och äger skog en bit utanför byn, där vi avverkade en hel del för närmare två år sedan. Samma skog som mina förfäder planterade för över 100 år sedan. Nu är det alltså vår tur att plantera skog som mina barnbarn sedan kommer att få avverka om nästan hundra år. Känns fint, på något sätt. Att föra arvet vidare genom naturen. Det känns lite overkligt att skogen jag jagar i, är uppvuxen i och för nuvarande lever i är planterad av mina förfäders händer. Folk jag aldrig har träffat men vars blod rinner i mina ådror. Våra händer rör vid samma tallstammar, fast hundra år emellan. Plantering är ett tungt och slitsamt jobb men det ska bli skönt att få arbeta utomhus i några veckor med familjen som kollegor. Låta hundarna springa fritt. Ackompanjeras av fågelkvitter och dricka kaffe ur träkosor under lunchtimmen. 
 
Sedan jobbar jag i Luleå i några veckor igen men när sedan juli knackar på flyttar vi upp till fjälls. Kalvmärkningen drar förhoppningsvis igång tidigare i år. Vi hade tänkt gå från Ritsem, vandra Padjelantaleden till Árasluokta. Flygräkningen blev så enorm ifjol att vi snålar ihop i år, haha. Flyger kanske till kalvmärkningen om vi märker i Sarek i år, men förhoppningen är att vi går emellan hagarna och sparar ett par tusen kronor på det. I skrivande stund sitter jag i soffan och inväntar sambon och hunden som precis kommit till civilisationen efter att ha varit i Árasluokta i några dagar. Har tagit fram en älgfilé och tänkte göra finmiddag ikväll och mysa på. ♥ Har saknat dem så mycket!
 
Nu ska jag ta mig själv i kragen och göra lite nytta innan denna dag är förbi. Glad första maj på er!