Sommarens första natt

 
Vi åkte på tur igår kväll. Meningen var att ta en snabb visit till Fällforsen eller dylikt, men det slutade med att vi åkte till Moskosel istället. Förbi Pilträsk och tittade till mitt favorithus (kan berätta mer om det i ett annat inlägg). Vi körde i timmar och kom inte hem förrän strax efter ett någon gång. Jag som skulle upp och jobba klockan fem på morgonen. Må så vara att jag har lite svårt för sommaren ibland, men att köra bil i en stilla sommarnatt medan solens sista strålar färgar himlen i hundra varma nyanser - det är så svårslaget. Det är så himla mysigt. Oftast är det ju dessa nätter man bär med sig i minnet, när man planlöst kör omkring på grusvägar som slingrar sig genom de norrländska skogarna. Det var inte så varmt, ungefär sex grader, men ändå fanns så starka lovord om sommaren att jag inte kunde låta bli att bära klänning. Jag trotsade myrmark och kallt vatten, gick barfota fram till sjökanten och blickade ut över den klara vattenytan. Helt okej. Ändå.
 
På vägen hemåt körde vi igenom Fjällbonäs av sentimentala skäl. Älskar den byn. 
 
Den efterföljande dagen, alltså idag, har varit den mest trögflytande någonsin. Lite sömn tär på mig på ett sätt som avsaknad av mat inte ens kommer i närheten utav. Jag upphör liksom att fungera normalt. Kan inte hålla en helhjärtad konversation med en annan människa, haha. Jag gick av och an, nästan in och ut ur medvetande hela dagen. Och då drack jag två energidrycker inom loppet av tre timmar utan att det gav någon effekt. Nej, det är bara att inse att sömnen är grundläggande för mig. Precis som mat är för min sambo, som annars tappar både humör och livslust. I vilket fall som helst var gårdagsnatten värt det. Helt klart.
 
Inatt ska jag ta igen det jag har missat och sova ut ordentligt imorgon. Förhoppningsvis blir det en rejäl utedag när vädret verkar så lovande.
 

Planering och flyttfunderingar

 
Plantorna till planteringen blev försenade och nu sitter jag alltså här med fem dagars ledighet och ingenting att göra, haha. Ska in på jobbet för ombyggnation imorgon dock, men i övrigt är det rätt stiltje. Hade behövt köpa extravikter till vapenskåpet och städa undan i vardagsrummet, så det kanske jag tar tag i. Så småningom.
 
Nikkos ben har blivit betydligt bättre nu och vi har påbörjat träning inför sommarens vandringar. Igår besteg vi ett lågfjäll som start, utan packning. Mest för att träna upp fötter och hjärna på kalfjällsterräng. Ifjol pajade jag min ländrygg med min nuvarande ryggsäck så den ska jag sälja iväg och istället köpa mig en Fjällräven Kajka 75L. Den riktiga vandringsträningen blir alltså först när jag fått hem den nya säcken. Det blir även att köpa en klövjeväska till Nikko i år då han ska få bära sin egen mat och sitt eget vatten under sträckan upp till Áras. Det är mycket som ska inhandlas och planeras. Vi skickar upp färskmaten med helikopter, övriga torrvaror har vi ju redan kört upp med skoter, men det mesta tar vi med oss upp i ryggsäckarna.
 
 
Jag har även sett över mina knivar inför sommaren. Ifjol åt hunden upp slidan på en av mina finare knivar och jag har i princip gått knivlös i snart ett år. Visserligen har jag ju ett par köpesknivar, men jag föredrar klart handgjorda knivar, alla dagar i veckan. Jag hade tänkt höra med Utsi om han har möjlighet att fixa en ny slida då kniven är hel och ren i övrigt. Annars har jag även hunnit beställa en ny kniv, av Per-Thomas. Han studerar på Samernas just nu och är riktigt duktig på hårdslöjd. Jag har fått välja bladlängd men i övrigt gett honom fria händer till hur den ska se ut. Masurbjörk i kombination med horn är ju en tidlös klassiker, men vi får se vad han åstadkommer. Till råga på allt har jag dessutom beställt ett nytt knivbälte och en vapenrem, som jag förhoppningsvis hinner få innan vi drar till fjälls i juli då sommarens kalvmärkningar drar igång.
 
 
Vi har ju sökt hus nu ett bra tag utan att ha hittat det vi är ute efter. Man ska ju inte skynda men vi båda är uppvuxna i villa och det tär på oss att bo i lägenhet. När vi körde till Arvidsjaur igår så utbrast Micke vad han skulle ha kunnat jobba med där, om vi skulle flytta dit. Jag höll på att köra av vägen. Jag är till hälften uppvuxen i Arvidsjaur, till hälften i Älvsbyn. Mina förfäder kommer från Arvidsjaur och av någon anledning har jag alltid dragits dit, till samma marker där mina förfäder levt. I Njallejaur, Auktsjaur och Fjällbonäs. Vidare västerut, mot Arjeplog. Jag söker mig dit, har alltid gjort det. Lekt i gamla granskogar som barn, bland röudoll och skåogsstjeir. Finast vore ju ändå att flytta till samma byar, kanske rent av samma hus, som mina förfäder byggt och vuxit upp i. Hur fint hade inte det varit? Nåja, hem är många ställen för mig. När rätt hus dyker upp så lär jag nog trivas vars vi än hamnar, så länge det är inom Pite älvdal.
 
I övrigt rullar livet på och jag hoppas på att så småningom komma igång med fotograferandet igen. Det är svårt att hinna med ibland, tycker jag. Tror att det har att göra med att ta sig tid. Inspirationen finns ju där, men jag har inte tiden att strosa runt planlöst i skogen på samma sätt som förr.

Sista dragturen

 
 
Första helgen i maj tillbringades i Njavve. Vi drog med oss Jonte och Linnea upp, tillsammans med åtta hundar. Fyra hundar sov på stake-out ute i skogen och fyra hundar sov inomhus med oss. Det blev visserligen livat emellanåt (är ju ändå huskies vi pratar om, det ska ylas en del) men så himla mysigt vi hade det! Vi grillade till middag, tog hundarna ut på små dragturer längs med skogsvägarna och slappnade sedan av med ett glas vin eller två. Där en stund kom Johan förbi med sina två hundar så helt plötsligt hade vi tio hundar samlade på gården, haha. Det är en fröjd att se hundar springa runt i flock sådär. Naturligt samspel och flockmentaliteten. Det är fint på något sätt. Vi släppte dem även i hagen där vi har renskiljningar om vintern (Bájkasj) så att även de rymningsbenägna hundarna fick springa av sig.
 
 
Sista dagen bjöds det på riktigt finväder och det kändes som att vårvintern tog sitt sista farväl. Nere på sjön hade vaken öppnat sig åt båda hållen och en stor fåra med porlande vatten sökte sig fram. Temperaturen steg till närmare tolv plusgrader och det blev på tok för varmt för att springa längs med vägarna. Istället drog vi ner fyrhjulingen till isen och körde en sväng på den lilla skare som fanns kvar. Det tinade friskt under tiden vi var där, bara på två dagar hade den halvt snöklädda skogen blivit helt bar. Isen var ömsom hård vid skuggorna och ömsom mjuk och full av ovanevattne (kan ej den svenska översättningen haha). Vi kämpade oss igenom och det blev någon kilometer ändå. Isen kylde hundarna och gav dem möjlighet att äta snö under tiden. Men det var sannerligen den sista långturen för i år, det törs jag lova. Nu går hundarna ner i sommartempo. Jag längtar redan till nästa vinter när vi far upp på Gábllá med varsitt fyrspann. Vinterturerna inför nästa år är redan planerade och det ska bli så himla kul!
 
 
Nikko har sedan dess åkt på en rejäl stukning i bakbenet så det blev ett ofrivilligt tvärstopp i träningen. Att gå från att dra i spann ett par gånger per vecka, varvat med att cykla och springa, till "väldigt korta promenader och strikt vila" är ett rent helvete för en arbetande husky. Han stöttar inte alls på det benet och har inte gjort det nu på flera dagar. Han visar gott mod till trots och tar sig fram utan större förhinder med tre ben, men det gör lite ont i hjärtat att se honom såhär. Det är några veckor bort innan han är helt återställd. Ändå är det rätt skönt att det hände såhär i slutet av dragsäsongen och inte mitt i den, på så sätt går vi ju inte miste om så mycket. Han är dock på bättringsvägen som tur är.
 
Den senaste veckan har varit helt galen. Som jag sagt förut har vi ju egentligen inte någon långdragen vår här i Norrbotten. Det går från snöfri mark till sommar på en vecka, ungefär. Det har varit mellan tjugo och tjugofem grader varmt här på sistone och nu skiftar gröna nyanser i träden överallt. Skönt, ändå. Inte för att jag är så pigg på värme men så himla gött med barmark alltså! Älskar det. Ser fram emot de eviga sommarnätterna upp till fjälls, att fiska röding i midnattssol och att få springa över snöfria vidder. ♥