Jaktstart

 
Första jaktveckan är inledd, fri kalvjakt under fem dagar på våra jordbruksmarker. Under den tiden sover jag i jaktkoja och satsar på att skjuta under de tidiga morgontimmarna, så kallad vakjakt. Än så länge har jag inte sett en enda älg på åkern som kojan står på, däremot stod det sex stycken i angränsning till grannens jaktmark på en annan av våra åkrar. De har stått där nu flera kvällar i rad. Igår tänkte jag försöka smyga mig på dem genom en trädallé, cirka en timme innan jakttiden nått sitt slut. Däremot blev det en kombo av dåliga förutsättningar, dels att grannen rivstartade bilen precis när jag börjat gå och dels att höggräs är svårt att smyga i (det rispar ganska högt). Vilket av faktorerna som skrämde iväg älgarna vet jag inte, men när jag kom fram till allén var de borta. Problemet är också att om älgarna skulle kliva över på grannens mark innan de tippar så tillfaller djuret markägaren. Så det är många omständigheter som ska vara rätt. Nätterna har dock passerat rätt fort. Jag somnar till en podd vid tiotiden och vaknar av ett tyst alarm vid klockan fyra på morgonen. Tre nätter kvar innan vi övergår till löshundsjakt i Arvidsjaur.
 
De senaste dagarna har det varit en olidlig sommarvärme. Igår var det tjugofyra grader som varmast, i skuggan. Både obegripligt och hemskt. Och såklart såhär i tid till jakten, då vi behöver den som minst. Jag som njöt för fullt när höstluften briljerade med sina elva grader. Så som det är nu är det alldeles för varmt för att jaga med hund, både för hundarnas del men också för älgarna. De blir överhettade. Hoppas att kylan återvänder till helgen. Sarvslakten i Pårek inleddes idag, några tusen ren. Det blev helikopterslakt och då far vi inte dit, tyvärr. Istället tar vi slakten i Bajkasj och hoppas på att fler sarvar kommer fram då. 
 
Ikväll ska vi äta palt innan jag beger mig ner till kojan för ännu ett vakpass. Det blir nog lätt att somna med paltschwimen, haha. Hoppas på jaktlycka någon kväll i veckan, hade varit kul att få fylla farfars frys i år då det varit så dåligt om älg de senaste åren.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: